10. Europsko košarkaško prvenstvo gluhih, 29.06.- 07.07.2012.

0

HRVATSKA U ČETVRTFINALU !

Hrvatska košarkaška reprezentacija gluhih jučerašnjom je povijesnom pobjedom nad favoriziranim Izraelom 63-54(28-32) osigurala plasman među osam najboljih ekipa na 10. Europskom košarkaškom prvenstvu gluhih u Konyi(Turska) u organizaciji EDSO.

Našoj je to košarkaškoj reprezentaciji prvi nastup na ovom najvećem europskom košarkaškom natjecanju , koja je (da bi uopće došla do Turske) vrlo uvjerljivo u kvalifikacijama pobijedila u obje utakmice reprezentaciju Bjelorusije.

Na 10. Europskom prvenstvu sudjeluje dvanaest reprezentacija podijeljenih u dvije skupine iz kojih četiri prvoplasirane idu u četvrtfinale gdje se igra po unakrsnom principu (A1:B4, A2:B3, A3:B2 i A4:B1), pobjednici idu u polufinale, a poraženi razigravaju za plasman 5.-8.mjesta.

Važno je napomenuti da je Europsko prvenstvo ujedno i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koje će se održati 2013. Godine u Bugarskoj Sofiji, a na koji će se izravno plasirati šest prvoplasiranih reprezentacija.

Hrvatska je prošla skupinu u kojoj je bila sa: Slovenijom, Litvom, Rusijom, Izraelom i Velikom Britanijom. Skupina je bila izuzetno teška jer Litva je aktualni europski i svjetski prvak, Slovenci su aktualni viceprvaci (pojačani za izuzetnog igrača Mihu Zupana), uvijek jaka Rusija, a Izrael je na prošlom Europskom prvenstvu zauzeo šesto mjesto.

MUŠKI

Group A

Lithuania- Russia- Great Britain- Israel-Croatia- Slovenia

Group B

Spain- Ukraine- Italy- Greece- Turkey- Poland

Hrvatska košarkaška reprezentacija igra u sljedećem sastavu: Nikolić Davor, Fodor Daniel, Skoko Goran, Krišto Kristijan, Ratko Ćuk, Augustinović Tomislav, Nikolić Mladen, Perak Tomislav, Kerum Toni, Perak Mateo, Jurišić Jurica i Bogović Božidar.

Izbornik je Bagatin Ognjen, pomoćnik izbornika je Vedriš Nikola, fizioterpeutkinja Rebac Iva, fotograf i snimatelj Hrsan Željko. Vođa puta je predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Lušić Marijo.

„Čestitam igračima koji su zadnjih 7 godina svojim trudom i radom zaslužili nastup na ovom prvenstvu te pokazali kako se dostojno predstavlja Hrvatska. Protiv Izraela smo pokazali karakter i unatoč ozljedama glavnih igrača odigrali fenomenalnu utakmicu i zasluženo ušli u četvrtfinale. Hvala svima koji su vjerovali u nas.“

– Ognjen Bagatin – Izbornik Hrvatske košarkaške reprezentacije gluhih

„Čestitam igračima i stručnom stožeru za plasman u četvrtfinale nakon igranja u skupini A koja je bila teška. Ovim rezultatom su potvrdili da su bili iznenađenje na 10.EP. Unatoč prvom nastupu na takvom službenom natjecanju možemo biti zadovoljniji što smo među 8 najboljih u Europi i sve je otvoreno do kraja EP. Još jednom čestitke svima što su dali sve od sebe da se promovira Hrvatska.“

– Marijo Lušić – predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih

Protivnik Hrvatske u četvrtfinalu je reprezentacija domaćina Turska sa kojom igraju u četvrtak 05.07.2012. u 18 sati(17 sati po hrvatskom vremenu).

PAROVI ČETVRTFINALA:

LITVA – GRČKA

SLOVENIJA – ŠPANJOLSKA

RUSIJA – UKRAJINA

HRVATSKA – TURSKA

Raspored odigravanja ostalih utakmica i rezultate te linkove za izravne prijenose putem satelita možete pogledati na www.deafbasketball2012.com

 

Športski pozdrav,

Hrvatski športski savez gluhih

Podijeli objavu.

Komentari nisu dozvoljeni.